Nyheter

plats för banners

Sevärdheter i Ludvika


Akvariet

Akvarium med fisk från sjöarna i området. Naturrum med djur, fåglar och mineraler. Även försäljning av hantverk från bygden, mineraler och fisk samt kaffeservering.

Bränntjärnstorpet

Bränntjärnstorpet byggdes 1793 och var ett rökpörte (byggnaden hade en ugn och rökgång i taket) vid nordöstra änden av Bränntjärn. 1866 byggdes pörtet om till svenskstuga (fick skorsten och fönster). Här bodde Anna Stina Knas, farmor till Dan Andersson.

Dan Andersson

Dan Andersson (1888-1920), skald och proletärförfattare. Första veckan i Augusti anordnas Dan Anderssonveckan i Ludvika.

Luosastugan i Skattlösberg

I Luossastugan föddes Dan Andersson och här författade han sitt debutverk: Kolarhistorier. Luosastugan, Dan Anderssons minnesstuga, är öppen för besök sommartid.

Finngammelgård

Vid finngammelgården i Skattlösberg finns ett pörte, en svenskstuga, en kolarkoja och en kolmila. Här finns också ett museum med Otto Blixts samlingar från trakten.

Ludvika Ulrica Kyrka

Ludvika Ulrica Kyrka

Ulrica kyrka är en korskyrka i trä som stod färdig 1752. Den har fått sitt namn efter dåvarande drottning Lovisa Ulrika. Dess föregångare var ett kapell från 1652.

Gammelgård

Museet Bergsmansgården med anor från 1500-talet är bevarad på sin ursprungliga plats. Här finns en stånggång som fortfarande fungerar. Förutom gammelgården med ekonomibyggnader finns dessutom ett mineralmuseum med tusentalet vackra mineral.

Gruvmuseum

Vid gammelgården finns ett gruvmuseum med maskiner och redskap insamlade från traktens gruvor.

Hammarbacken

Hammarbacken är en del av gamla Ludvika bruk som var Sveriges första kronobruk. Bruket anlades cirka 1550 av Gustav Vasa för smide av stångjärn. Här finns en delvis intakt bruksgata, herrgård med flygelbyggnader, smedsbostäder och sädesmagasinet från 1805 i tre våningar.

2017-10-22 Ludvikaguiden.se
Copyright (C) 2000-2007 Zetterström Networks.
Producerad av Zetterström Networks.